Madara Freiberga. Foto no personīgā arhīva.

Latvijas Universitātes (LU) Kuldīgas filiāles bakalaura studiju programmas “Pirmsskolas un sākumskolas skolotājs” absolvente, maģistra programmas “Izglītības vadība” 2. kursa studente un sākumskolas skolotāja Viļa Plūdoņa Kuldīgas vidusskolā Madara Freiberga dalās pieredzē par studijām LU Kuldīgas filiālē – gan par iegūtajām zināšanām, atbalstošo studiju vidi, gan par lielisko iespēju studijas apvienot ar darbu un ģimenes dzīvi, kā arī darba kolēģu atbalstu un iegūtajiem domubiedriem. Un uzsver, ka par visu to vērtīgo, ko iegūt studējot, “uzzinās tikai tie, kas uzdrošināsies būt studenti LU Kuldīgas filiālē”!

Kas Jūs motivēja izvēlēties studijas LU Kuldīgas filiālē, nevis Rīgā vai citur?

Pēc vidusskolas beigšanas sapratu, ka studēt savā pilsētā varētu būt man saistoši, jo to spēšu apvienot ar darbu. Interesēja arī filiālē piedāvātās studiju programmas, tikai bija jāsaprot, ar kuru sākt. To, ka pedagoģija ir mans virziens, sapratu jau vidusskolā. Izvēlējos profesionālo bakalaura studiju programmu “Pirmsskolas un sākumskolas skolotājs”. Šobrīd ir pagājuši pieci gadi no bakalaura programmas pabeigšanas un saprotu, ka gan toreiz, gan šobrīd, studējot maģistra programmā, varu atkal to apvienot gan ar darbu, gan ar ģimenes dzīvi. Nav jāpavada ilgs laiks ceļā, katru vakaru esmu pie savas ģimenes, varu visu apvienot – gan darbu, gan ģimenes dzīvi, gan savas mazās meitiņas audzināšanu un būt viņai blakus ik brīdi.

Vai studiju izvēle bija saistīta ar darba iespējām vai personīgās izaugsmes iespējām, vai ģimenes apstākļu dēļ?

Bakalaura programma noteikti bija saistīta ar darba iespējām. Tā ātri ļāva iegūt darba vietu, kas atbilst programmas specializācijai, ko apguvu. Kopumā, atskatoties uz studijām, nākas secināt, ka ne visi ir sapratuši, kāds tavs īstais aicinājums, jo pabeidzām puse no skaita, kas uzsāka studijas. Bet labāk to saprast studiju laikā, nekā strādāt netīkamu darbu. Un bērnudārzs, vai skola noteikti nav tā vieta. Tam, patiešām, jābūt sirds darbam! Man pašai ļoti patīk bērni un ticu, ka es arī viņiem patīku! Šobrīd studēju LU maģistrantūrā savai personīgai izaugsmei, papildinot savas zināšanas izglītības zinātnē.

Kā Jūs raksturotu studiju kvalitāti, nodrošinājumu, vidi un darbinieku attieksmi filiālē?

Kuldīgas filiāles vadītāja ir kā mūsu lielā mamma, kas vienmēr rūpējas par padarītajiem un aizmirstajiem darbiņiem. Vienmēr ir viena zvana attālumā, lai saņemtu atbilstošu atbalstu – jebkurā dzīves situācijā! Kā jebkurā vidē – attieksme ir ļoti būtiska! Droši varu teikt, ka filiāles darbinieki ir savās vietās, un tas ir jūtams ik uz soļa – ieinteresētība, atbildība, atbalsts, “pirksta pakratīšana” īstajā brīdī, uzmundrināšana, motivēšana utt. Noteikti kā studenti esam šajā ziņā ļoti izlutināti. Diezin vai citur tā ir! Bet tas ir vajadzīgs! Tā ir drošības sajūta! Studenti ir dažādos vecumos, dažāda rakstura, dažādas pieredzes, un, lai visi būtu apmierināti ar studiju nodrošināšanas kvalitāti, ir jābūt individuālai pieejai. Un to mēs sajūtam ik brīdi. Ļoti liels ieguvums, ka filiāles direktore ir arī lektore, kas spēj paskatīties uz studentiem arī no otras puses. Katrā studiju dienā mēs saņemam visu informāciju, kas palikusi neskaidra, lai nerastos pārpratumi.

Studiju kvalitāte ir atbilstoša prasībām – nekādu atkāpju! Tas māca no jauna būt atbildīgai par to, ko esmu apņēmusies.

Un vēl kas palīdz nemest “plinti krūmos” pēc pirmajām neveiksmēm, – ir draudzīgs un atbalstošs kurss. Meitenes ir fantastikas!

Vai Jums bija ērti apvienot studijas ar darbu un citiem saviem pienākumiem?

Jā, tas noteikti bija daudz ērtāk, nekā to varētu izdarīt, studējot Rīgā. Varēju no rīta mierīgi bērnu aizvest uz bērnudārzu, un jau rīta pirmajās stundās būt skolā ar saviem skolēniem. Pēcpusdienā laicīgi izņemt bērnu no bērnudārza un nogādāt pulciņos.

Vai darba devējs Jūs atbalstīja?

Studējot bakalaura programmā un strādājot pirmsskolā, darba devējs piedāvāja brīvu dienu, studiju dienas stundas atstrādājot citā dienā. Šobrīd, strādājot lielā vidusskolā, skolas vadība ir pretimnākoša un studiju dienā mani aizvieto lieliski kolēģi!

Vai studiju pieredze, iegūtās profesionālās zināšanas ir noderīgas darbā?

Pavisam noteikti – jā! Tās sniedz ieskatu tālākai profesionālai darbībai, ko var iegūt tikai ar praksi – darot un tikai darot!

Kā Jūs raksturotu pasniedzēju profesionalitāti un zināšanu pārnesi uz studentiem?

Pasniedzēji ir ļoti zinoši un ieinteresēti studentiem iedot labāko. Lekcijas ir saistošas un pārdomātas. Man ir divas pieredzes, jo bakalaura programmu pavadīju klātienes lekcijās, bet maģistra studijas klātienē tikāmies tikai pāris reizes, turpmāko gadu attālināti. Tas noteikti deva savu “odziņu” un vairāk klātesamību mācību procesa laikā. Ļāva būt pārliecinātiem un darīt to no visas sirds. Man patika šāda iespēja, izbaudīt studijas no savādāka skata punkta!

Kādi ir Jūsu nākotnes plāni profesionālajā izaugsmē, karjerā?

Laiks rādīs, bet ticu, ka neko dzīvē nedaram tāpat vien! Man patīk skola, skolas kolektīvs šī brīža darba vietā. Esmu laimīga, ka esmu šeit nonākusi un varu šobrīd papildināt savas zināšanas studijās.

Citi pozitīvie ieguvumi studiju laikā!

Daudz jaunu paziņu un domubiedru! Personīgā izaugsme, kā nekad, – iepazinu pati sevi! Pašapziņas nostiprināšana! Ticību saviem spēkiem! Laika menedžments!

To uzzinās tikai tie, kas uzdrošināsies būt studenti LU Kuldīgas filiālē!


Madara, sakām Jums sirsnīgu paldies par to, ka izvēlējāties studijas LU Kuldīgas filiālē, kā arī par līdzdalību un sadarbību! Lai veiksme un panākumi turpmākā karjeras izaugsmē!

   

Dalīties